Tuesday, April 26, 2011

Opocottt..adeh..adehhh

assalamualaikum

Tak nak cecite banyak-banyak sebab tak larat. Kesian aku. Kaki sakit-sakit. Badan pun sakit-sakit. Kepala pun sakit-sakit-pening. Ni sebabnya semalam aku opoccott-adehhh-adehhh dalam bilik air. Tergelongsorrr.Terkejut mak nyah oiii. mase kecik-kecik mak aku x bagi maen papan gelongsor jadi bila dah besar ni mak tak jaga, aku gunakan kesempatan ni maen gelongsor di bilik air.

Eh..eh..tadi kan aku cakap tergelongsor.

Jadinya kalu ade ter kat depan perkataan mestilah tak sengaja kan kan??

Kesian aku.

Naseb baek org tak nampak.

T____________________T

Doakan aku yer kawan-kawan sekalian. Exam ag 2 paper.

Tak larat nak study

p/s: malang memang tak ada bau. Hati-hati walau di mana jua anda berada.

Expect the unexpected!!

Terasa sejuk-sejuk la pulak..huuuhu

Tuesday, April 19, 2011

my tabung my superhero



-assalamualaikum-

Menjalani kehidupan sebagai seorang pelajar university yang comel jauh daripada keluarga amat menyedihkan. Semua benda kena tanggung sendiri. Basuh baju tanpa mesin sendiri-sendiri, masak sendiri-sendiri , kalau rase nak minum malam-malam buat sendiri -sendiri ..ehh?? kalo ade mak di sisi mesti boleh bermanja-manjaan. *Rase rindu tetiba. soobbb…sobbb….sroottttt.. ok, enough.

Kalo rase nak makan something yang kita suka, kena buat sendiri-sendiri paling tidak pun beli pakai duit sendiri-sendiri. Nak shopping mintak duit dengan ATM bukan tadah dengan mak atau ayah. Duit sendiri-sendiri gak tuh. Sampai hujung-hujung sem, duit akan abis dengan sendiri-sendirinya. Sekian.

*******

Sekarang dah pun hujung sem. Jadi, tau tak apa maknanya kawan-kawanku sekalian alam?? Maknanya say NO to new dresses, NO to KL, NO to ‘pesta buku’, NO to mini reunion wif ur old friends as u planned before. Ohh…I’m so sorry my gurls. Miss u ols damm much but wif no cash in my wallet I have to say NO to the ‘miss’ also.

Lets cry together – sob..sobb..sooooooooooobbb.. ok2, its over!!

BUT...BUT..BUT

My tabung is my superhero, my savior and going to be my belove stuff!! Sebenarnya hidup ini bukanlah rumit sangat. Cuma ia memerlukan kepada persediaan untuk menghadapi hari-hari yang rumit. Kalau tak, takkan la ada peribahasa sediakan payung sebelum mendung, sediakan lilin sebelum blackout atau sediakan tabung sebelum kehabisan wang. Jadi, motifnya di sini sebagai seorang mahasiswa/i yang berwawasan yang hidup jauh daripada keluarga anda perlu bijak menghabiskan menggunakan wang.


Macam aku, aku punya superhero dikala poketku kosong n sebenarnya aku sendiri tak sedar kalo tabungan aku itu sangat2 berguna. Sebenarnya aku beli tabung sebab tengok kawan aku beli tabung. Jadi, aku pun beli juga tanpa tahu apa motip aku ada tabung. Ok fine. Bila ada tabung, aku rase pelik kalo tabung aku ringan, kawan aku punyer berat. So, aku letak duit dalam tu banyak2. Makin lama makin berat lak dia tu. Aku seronok. Jadi aku tambahkan lagi sebab nak suruh berat.

^__________________^


Aku ingat tabung tu tak leh nak buka. Jadi aku tak pernah cuba2 buka. Sampai satu saat, when I opened my purse and say…”ALAMAK!!! Rm 3 left..” how am I going to support my life for this last 3 weeks. Maybe rm1 for 1 week. Huh??

Dan saat ini, my superhero datang dengan penuh gagah perkasa. Dia berkata ‘jangan riso, akulah penyelamat dunia!! Your superhero is coming!!jeng..jeng..jeng.. (diiringi music latar smallville mcm kt tv3 dulu tuh)



lalu dengan keperkasaannya, dia memuntahkan segala isi perutnya demi menyelamatkan dunia seorang yang bernama cik melor. macam ni hah...wahhhhh..
sila tengok dengan perasaan yang takjub. (@__@)




Setelah membanting tulang jari jemari untuk menghitung nilaian wang ini, superheroku hanya mampu menyumbangkan sebanyak kurang lebih rm50. Its not really bad rite?? At least bila ditambah dengan rm3 yang tadi ia akan beranak jadi rm53. All is well, ok. Kemudian, jadikan duit-duit tadi dalam paket yang kecik2 untuk memudahkan tukaran kepada duit kertas. Dah cyap, jom p tukar kat kedai makan!!


p/s: ingat yer kawan2, menabung itu amalan superhero. Jadilah superhero tuk diri sendri. Anda mampu mengubahnya…..hidup sendiri-sendiri tidaklah susah sangat kan???




Tuesday, April 12, 2011

ada kupu-kupu di dalam perut saya


~assalamualaikum~

Kondisi perutku dikala ini

Bila final exam semakin hampir..ginilah jadinya

Kupu-kupu akan berterbangan dan bersuka ria di dalam perut

Org pulak akan berpusu-pusu ke toilet perpustakaan

Cari-cari nota..call sana call sini Tanya soalan spot

2 laa..kelas kau selalu ponteng!!org belajar kau tido

*tak terasa tak terasa =P

Kawan-kawan,

Waktu2 genting macam ni adalah lebih comel Sekiranya kita perbanyakkan mengingati Allah

Solat hajat, baca al quran, zikir. Moga2 hati-hati kita menjadi tenang

Jiwa yang tenang lahir dari hati yang tenang jugak

Bila hati tenang, nak belajar pun senang =)

Tapi..

Kau jangan tunggu time2 nak exam je Baru kau semayang, mengaji, zikir

SANGAT TAK COMEL OKEH!!

*terasa sket2 =(

Mengingati ALLAH bukan bila time susah2 je.Time kita senang2 pun kene ingat jugak

Ini semua nikmat dan ujian. Tapi kepada yang baru nak mula semayang, mengaji

Atau menuju kearah hidup yang lebih bermakna, mulakan dari hari ini.

Teruskan usaha anda. Sesungguhnya pintu taubat sentiasa terbuka untuk anda.

ALLAH kan maha pengampun dan penyayang. Kita sayang ALLAH, ALLAH pn sayang kita =)

Jangan jugak mengharapkan pada ibadat seratus peratus

Kene usaha jugak. Kau ni tau doa2 je mintak Berjaya

Ade kau bace buku betol2??ade??ade??

Nah….sekarang pergi stdy la wahai cik melor

Ok2,,nak study nih.

Jom doa dulu,

^_________^

“ya ALLAH, keluarkanlah kami daripada kegelapan kesamaran dan muliakanlah kami dengan cahaya kefahaman. Bukakanlah kami untuk mengenali-Mu (makrifah) dan mudahkanlah untuk kami (membuka) pintu kelebihan-Mu. Wahai tuhan yang maha pemurah. Amin..”

Usaha + doa + tawakal = BERJAYA



Kepada kawan2 yg akan menduduki peperiksaan,

Semoga anda tenang hadapinya. Didoakan agar kita semua Berjaya.

Kejayaan bersama itu lebih indah n bermakna bukan?


p/s: my 1st paper is on diz saturday ~kupu2 semakin ligat beterbangan di dalam perut menuju ke usus~ huuhu


Friday, April 8, 2011

conteng itu seni





assalamualaikum

Wah tajuk.. macam ciplak je kan?

*terasa

xde idea utuk menulis di hari jumaat

so

kita guna planning b iaitu

terjemahlkan tulisan dengan lukisan

macam ni


cukup berseni x?? =)

kemudian tingkatkan lagi usaha

lukis2 lagi

sehingga jadi macam ni

taadaaaaaaaaaaaaaaaa!!!

conteng2 itu comel bukan??

nah..sape cakap orang x seni xmampu melukis??!!

setiap lukisan yg anda hasilkan mempunyai maksud2 tertentu

itulah yg dnamakan seni

selamat mencuba


^_______________^




komen yang aku dpt tuk lukisan kedua

" anda salah amk kos ni..sepatutnya anda amk PAKK"

errrr..apakah???

persetankan..yg penting sekarang

aku mula sedar bahawasanya

AKU INSAN SENI


T___________T


salam jumaat wahai penduduk dunia!!!






Monday, April 4, 2011

Si Kacak itu kamu Si Cantek itu aku

assalamualaikum kawan-kawan

sweet kan??aku mahu jgk mcm 2..hihi

Si kacak: hurm..awak..

Si cantek: ya?

Si kacak: awak sayang saya kan?

Si cantek: eh,,mana boleh bagitau

Si kacak: kenapa kita x bercinta je?

Si cantek : sebab..awak pun tahu kan yang kita dah berjanji dengan family masing-masing untuk tak bercinta sewaktu belajar..=)

Si kacak: tapi.. kenapa perasaan sayang ni ada?kenapa tuhan nak bagi perasan ni kalu Dia tahu yang kita tak boleh bercinta?

Si cantek: awak..awak tahu tak kenapa ramai pasangan bercouple tak tahan lame?

Si kacak: sebab..diorang bosan dengan pasangan masing-masing lah

Si cantek: hihihihihi..bukanlah awak..sebenarnya perasaan yang Allah bagi tu dah ditarik balik. Masa bercinta, ramai yang pegang tangan. Ramai yang buat dosa. Jadi, Allah kesian tengok hamba-hambaNya buat benda bukan-bukan semasa bercinta. Sebab tu la Dia tarik balik perasaan cinta tu.

Si kacak: ……..

Si cantek: selepas awak dapat approval dari family saya, mungkin awak boleh ber’in-relationship’ dengan saya. Mesti lebih berkat kan??

Si kacak: errrr……@$%#%^^^

^___________________^

Buat si kacak dan si cantek:

Yakin dengan janji ALLAH

Wanita yang baik untuk lelaki yang baik

Dan begitulah sebaliknya =)


buat si kacakku,

Jemput diriku pabila waktunya tiba

sebelum sampai saat itu,biarkan aku sendiri bersama Si Dia

Akan kucipta cinta bersama Dia

Sebelum kucipta cinta antara kita


ini sgt comel kan??angguk laju-laju.

^______^

selamat malam sume!!




Sunday, April 3, 2011

berfikir sambil choki choki di mulut



choki choki yang enak dan comel!!

Assalamualaikum

Ari ahad anda yang sunyi???indahkan hari dengan choki choki.

cokelat pasta yang enak mampu menghilangkan rasa sunyi anda..eekk??

Memandangkan ari ahad aku ni sunyi tanpa rumateku disisi sob..sobbb

*PIKA <<------- Seorang rumate yang suka balik kg!!

xda apa mau dikongsi cme sket je

Perkongsian untuk diri dan jugak untuk kawan-kawan yang cumil. Tatkala ini cik melor sdg berfikir sejenak bersama choki choki dimulut. Berfikir untuk memotivasikan diri yang lame dibiarkan tanpa sebarang pengisian dan pemuhasabahan diri (perkataan ini direka semata2).

jom bace ni

^_________________^

Bertakwalah engkau kepada Allah

Bayangkan akhirat dalam kalbumu

Jadikanlah bayangan kematian

Berada dipelupuk matamu

Jadilah orang yang malu kepada ALLAH

Jauhilah larangan-laranganNya dan

Kerjakanlah kewajiban-kewajipan Nya

Tetaplah konsisten bersama kebenaran

Dimanapun engkau berada

Sekali-kali janganlah meremehkan

Nikmat yang diberikan Allah untukmu walaupun kecil

Sambutlah ia dengan rasa syukur

~wasiat imam syafi’i~


*___________*

comel kan kate2 imam syafi'i??

nah..jadi jom kita jadi seorang yang bersyukur dgn

sekecil2 nikmat yang kita dapat

kita sayang ALLAH, ALLAH sayang kita ---->>sweet


*ku bersyukur walaupun makan tgh hari dgn choki choki shj

soobb,,,,sobbb.,srrootttttt



Saturday, April 2, 2011

aku sedang kempunan ini buah



assalamualaikum

Penah x kamu rase sgt2 kempunan??terseksa kan kalo x dapat apa yg kita kempunankan itu..eh??

Kempunan!!kempunan!!kempunan!!

~ya..apabila kempunan,apa yang harus kita lakukan?

Yap..semestinya..selidik,cari n cuba dapatkan apa yang kita kempunankan!!!

Ok, tapi apa yang aku sdangKempunan??

*bape kali aku nk mention prkataan ‘kempunan’ neh? ..itu adalah sindrom2 yang menunjukkan diriku sangat2 kempunan!! Aku kempunan ini

.

.

DURIAN!!!!

rase durian yang manis+warnanya yang kekuningan (kuning itu comel) buat aku x tdo lena
terfikirkannya..'durian....durian..durian...'

^____________^

Sekarang ni musim durian.mane2 pegi mesti ada bau2 durian.dalam bas,dalam kuliah,on da road nak balik umah. Asal malam menjelma jak ada insan2 yang bertenggek di tepi2 jalan menjamu durian.pergghhhhh…x boleh tahan!!aku pn nak jugak

..TETAPI..

Menurut pemerhatian mata kasarku ini, harga durian di kawasan

sekitar tgjung malim tersangat mahal. Can u just imagine 1 durian equal to rm 6 or rm5….

mahal 2 bai..so, kuburkan hasrat kempunan itu dahulu..kasian kan aku neh??sobb..sobb…sroootttt…tggu jela balik kampung sebulan ag,baru makan *macamla daddyku ada kebun durian,at least bleh beli pakai duit daddyku..jimat!!!hahahh

Tapi kan kwan2ku yang comel sekalian,,org kata tuah ayam 6pak di kaki

tuah manusia x nampak2..rezeki jgan ditolak, musuh jangan dipeduli..gunung daik bercabang tiga,pulau pandan jauh ketengah..


Ooiiitt!!!!apa yang kau mengarut ni cik melor??sudah!!sudah!!


Ok.enough. apa yang aku nak ckp ni adalah .aku sangat bertuah sebab rezeki durian dtg bergolek tanpa perlu mndaki gunung n terjun ke pulau-pulau..hahhahah..umahku ada durian!!!hoyeh3

Tpat jam 9.40 malam,on day road plg ke rumah…nsetku berbunyi

“hello faizah comel”

“hah..ade ape??”

“ko bru balik kelas ek??”

“a’ahh..baru balik..(walaupn sbnrnya aku x g klas!!haha)

“6t tlg belikan topup tuk aku yer,,pastu cpat2la balik..aku ade DURIAN tuk ko”

Boleh 6pak x perkataan DURIAN tu??inilah rumate yg memahami jiwa..

^_____________________^

Satu penghargaan yang BESARRR kepada NURUL SYAFIKA SAMSUDIN

kerana bagi aku makan durian

Walaupun satu biji je pastu makan kongsi-kongsi.mcm xpuas kan??hehhe..tp xpela at least kempunanku sudah terubat..jd xperlu kempunan-kempunan lagi..sayang ngn pika!!*dgn harapan pika akan bace ni..hahha

Ari ahad ade jamuan makan durian n pulut durian dietpi sungai samak..

oppss..ok ,planning sdah bertukar jadi ari sabtu di Kalumpang..yaitu esok!!!!muahahahah…selamat bersua wahai durians..’s’ is for banyak2 sbb dah aim nak mkn durian byk2..hheheh


have u seen diz red weird durian??durian merah x
comel mcm durian kuning okeh!!
! _______ !